Božič in finance: brez stresa v čarobne dni

|

Bozicna darila pod smrekico

Praznični čas je praviloma čas veselja in praznovanj, lahko pa prinese tudi finančne pritiske. Ker se globalno spopadamo s krizo rastočih življenjskih stroškov in s tem povezanimi negotovostmi, smo se na spletu podali v pregled tipičnih skrbi, o katerih decembra pišejo posamezniki ter iskali praktične odgovore, kako se tem skrbem ogniti – če ne prej pa v naslednjem veselem decembru.

Preden se lotimo ugotovitev, začnimo sproščeno. Tu je nekaj zanimivih statističnih dejstev o času božiča.

Zabavna praznična dejstva

  • Kljub svojemu slovesu »Black Friday« in »Cyber Monday« sploh nista najbolj prometna nakupovalna dneva. Ta naziv pripada dnevu pred božičem, najpogosteje zadnjemu petku in soboti.
  • 80 % ljudi božična darila zavija lastnoročno, a le 69 % naj bi jih menilo, da jim gre zavijanje dobro od rok.
  • Povprečni ameriški praznični proračun se giblje med 700 in 1.000 dolarji. Ta proračun vključuje vse izdatke, vključno z darili, hrano in potovanjem. V Evropi za darila veliko namenijo Španci, in sicer skoraj 350 dolarjev.
  • Povprečna oseba kupi darila za 8 obdarovancev. Ženske so pri tem bolj velikodušne kot moški, saj v povprečju darila namenijo 9,5 osebam.
  • Najbolj radodarna generacija je običajno Tiha generacija, ki vključuje osebe rojene med letoma 1928 in 1945. Med prazniki v povprečju razveselijo 8,73 prejemnikov. Takoj za njimi Generacija X, ki obdari 8,65 prejemnikov, sledijo pa ji milenijci z 8,31. Najmanj daril naj bi dajali Baby boomerji (7,57 obdarovancev na osebo).
bozicni okraski

Prazniki in proračun

Če primerjamo ugotovitve o povprečnih vrednostih božičnih nakupov v Evropi (natančneje: Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji), ugotovimo, da se izdatki med leti 2018 in 2023 pravzaprav niso drastično spremenili. Še več, kljub višanju življenjskih stroškov, ki ga opažamo globalno, so aktualni praznični izdatki praktično najvišji v zadnjih petih letih.

Finančne pasti praznikov

Razlogov za več nakupovanja je lahko več: od »sprostitve« po pandemiji covid-19 prek psiholoških pritiskov po »popolnih praznikih« do vedno višjega zavedanja o pomenu finančnega načrtovanja.

Pritisk za zapravljanje med božičem je lahko močan, spodbujajo pa ga tudi družbeni mediji in oglaševanje. Številni posamezniki čutijo potrebo po organiziranju popolnega in »instagramabilnega« božiča za svoje družine - osupljivih 68 % Britancev naj bi se soočalo s pritiski, naj v letu 2023 porabijo več kot lani. Pri tem je seveda vredno omeniti pasti zadolževanja za božične izdatke, saj naj bi nekateri Britanci nastale dolgove odplačevali še več mesecev, če ne kar leta.

Paziti na denar med božičem je torej poseben izziv, saj nas poleg vsakdanjih življenjskih stroškov in nakupovanja daril čakajo tudi okraski, hrana, voščilnice, nemara celo kakšen izlet v prostih dnevih ali nepredviden izdatek v obliki novega zimskega plašča.

Tole je nekaj preprostih nasvetov za blaženje prazničnih stroškov, ki jih uporabniki družbenih omrežij svetujejo drug drugemu:

  • Dogovorite se za izmenjavo igrač ali knjig s prijatelji, da prihranite pri nakupu novih daril. V družinskem in prijateljskem krogu lahko organizirate tudi »skrivnega Božička« ter s tem optimizirate število daril.
  • Razmislite o pripravi domačih dobrot, ki nadomestijo kupljene čokoladice in druge sladkarije. Vrečka doma pečenih piškotov je odlično in pozorno darilo.
  • Imate goste na božični večerji? Morda se lahko dogovorite, da obrok oz. posamezne jedi prispevate skupaj, prav tako pijačo. Nič ni narobe s preprosto porazdelitvijo stroškov.
  • Namesto obhoda trgovskih centrov se z družbo dogovorite za zimski sprehod v naravi ali na še neznani lokaciji.
  • »Kuhančka« pripravite doma in povabite prijatelje.

Najboljši nasvet: vnaprej načrtujte svoj praznični proračun.


V idealnih okoliščinah bi vsi imeli vpogled v beležko božičnih finančnih izdatkov skozi leta, a žal tega nima vsak. Nič hudega – nikoli ni prepozno, da bi začeli z načrtovanjem, ki vam bo v pomoč čez 12 mesecev.

Začnite z oceno, koliko potrebujete za božične izdatke. 300 evrov? 500? Če potrebujete 500 evrov, si boste ta znesek veliko lažje privoščili, če denimo že od januarja dajete na stran po 20 evrov na mesec. V desetih mesecih boste tako v »božičnem šparovčku« imeli že 200 evrov, kar lahko izkoristite za prihajajoče razprodaje in »črne petke«.

Svojih ciljev in sprotnih prihrankov ne pozabite beležiti, saj boste le tako lahko objektivno ocenili, kako vam gre. Pri tem vam seveda pomagamo.

Strateško zmanjšanje družbenih obveznosti, pametno nakupovanje in pametno načrtovanje proračuna vam lahko pomagajo do nepozabne, a finančno odgovorne praznične sezone. Obrnete se lahko tudi na ekipo OVB, saj vam bomo pomagali bolje spoznati vaše stanje in priložnosti ter jasneje začrtati vaše cilje – vse popolnoma brezplačno.

Ne pozabite pa, da je pravi duh božiča v dragocenih trenutkih z najdražjimi, ne v pretiranem zapravljanju. Želimo vam lepe praznike!

bozicno voscilo
Še vedno niste prepričani o načrtovanju proračuna?

Naj vam naši finančni strokovnjaki svetujejo.