Kako načrtovati varno upokojitev: 4 ključni koraki

|

varna opokojitev

Zakaj načrtovati varno upokojitev že danes?

Mladi se pogosto vprašajo, zakaj bi morali že zgodaj v življenju razmišljati o varčevanju za upokojitev, saj je ta še več desetletij stran – če sploh pridejo do nje. Prav zaradi te negotovosti ni odveč razmisliti, kako lahko prevzamete odgovornost za svojo prihodnost in si zagotovite udobno življenje v starosti.

Argumenti za pokojninske načrte, ki jih najdemo med mladimi, so jasni in prepričljivi:


Finančna neodvisnost. Sodobni mladi si želijo finančne neodvisnosti in dobro pokojnino, ki jim bodo omogočila udobno življenje po upokojitvi. Pa bo pokojnina res dobra? Oziroma: bo sploh obstajala?

Pasivni vir dohodka. Ne glede na to, pri kateri starosti se oseba načrtuje upokojiti – če se sploh kdaj želi – je dobrodošlo imeti pasivni vir dohodka, ki nudi finančno stabilnost v starosti.

Neodvisnost od države. Računice in kriteriji se spreminjajo. V novicah leta 2024 denimo spremljamo predloge, da se za osnovo izračuna višine pokojnine ne bi več upoštevalo povprečje najboljših let, ampak povprečje celotnega obdobja redne zaposlitve. Prav zato mladi ne želijo staviti na odvisnost od državnih pokojnin in morebitne finančne težave, ki bi sledile.

Zagotovilo za prihodnost. Tudi v starosti si ljudje želijo enak standard življenja, kot ga imajo danes, v nekaterih pogledih celo boljši.

Upokojitev ali celo predčasna upokojitev pri 55 letih torej ni utopija – je realen in dosegljiv cilj. Vse, kar morate storiti, je izkoristiti čas in vire informacij v svoj prid.

Zagotovilo za prihodnost

Kako načrtovati varno upokojitev?

Zahteve za varno, finančno stabilno starost se danes morda zdijo visoke, a so povsem obvladljive s pravočasnim in doslednim varčevanjem ter vlaganjem. Če se želite udobno upokojiti, sledite 4 korakom:
 

  1. Začnite čim prej. Prej kot začnete namensko upravljati s financami, več časa imate, da dosežete svoje finančne cilje. Pomislite na ta scenarij: če imate možnost vsak mesec privarčevati 130 EUR, imate pred 60. letom dovolj denarja za predčasno upokojitev.
     
  2. Določite si želen življenjski standard in druge konkretne cilje. Razmislite, kakšen življenjski standard si želite po upokojitvi in koliko denarja boste potrebovali za dosego tega cilja. Primer izračuna vidite v nadaljevanju članka.
     
  3. Izberite ustrezne naložbe. Spoznajte različne možnosti varčevanja in vlaganja ter izberite obliko, ki najbolj ustreza vašim potrebam in ciljem. Na voljo imate depozite, delnice, naložbene sklade, obveznice, kriptovalute in še marsikaj, kar lahko vaš denar dodatno oplemeniti.
     
  4. Redno pregledujte svoj načrt. Noben dober načrt ni vklesan v kamen. Redno preverjajte svoj napredek in prilagajte svoj načrt glede na spremembe v svetu ter v lastnem življenju.


O načrtu za finančno neodvisnost po upokojitvi razmišljajte kot o živi strategiji, ki se prilagaja vedno novim potrebam, priložnostim in situacijam.

Koliko morate za varno starost privarčevati vsak mesec?

Za doseganje ciljev je potrebno dosledno varčevanje. Bolje rečeno: redno je treba sprejemati premišljene finančne odločitve. Spodaj si poglejmo, kako izračunati okvirni mesečni znesek za varčevanje.

Pred tem poudarjamo, da gre za približne zneske. Ti približki ne upoštevajo spremenljivk kot so npr. nepredvideni zdravstveni izdatki ali drugi nepredvideni stroški in spremembe v življenjskem slogu. Predstavljajo pa vam izhodišče za razumevanje temeljnih potreb.

Minimalni mesečni stroški v Sloveniji znašajo 669,83 evra. Če načrtujete predčasno upokojitev pred 60. letom, dodatno upoštevajte 10-letni izpad dohodka in povprečno letno inflacijo 2,5 %.

Za 30 let varnega in brezskrbnega upokojenskega življenja potrebujete okrog 500.000 evrov.

Ob predpostavki 7-odstotnega letnega nominalnega donosa na investicije bi morali tako začeti zgodaj in vsak mesec privarčevati najmanj 130 evrov. Če želite ohraniti standard življenja, ki ga omogoča povprečna slovenska plača (okoli 1.400 evrov), bi morali privarčevati nekaj nad 600 evrov mesečno.

upokojensko zivljenje

Z našo pomočjo vzemite finančno neodvisnost v svoje roke.

Zgodnje in dosledno načrtovanje varne upokojitve je ključnega pomena, če želite ustvariti prihodnost, o kateri sanjate. Ni pa treba, da se odrekate vsemu, kar vas danes veseli. Da bodo izzivi finančnega načrtovanja enostavnejši, vam ob strani stojimo tudi strokovnjaki OVB. Kontaktirajte nas za brezplačno svetovanje in ostanite brezskrbni.

Za svetovanje se obrnite na naše svetovalce – brez stroškov in brez obveznosti.