Mladi in nepremičnine: se bolj splača kupiti ali najemati?

|

Mladi in nepremičnine: se bolj splača kupiti ali najemati?

Večina ljudi svoje dolgoročne finančne načrte začne oblikovati na začetku profesionalne kariere. Med ključnimi vprašanji se nedvomno pojavi: ali kupiti ali najeti stanovanje oz. dom?

Odločitev ni lahka, saj ima znatne finančne posledice in zahteva skrben premislek. Medtem ko se običajna slovenska modrost pogosto nagiba k lastništvu, nedavne analize kažejo, da je najem v določenih okoliščinah dejansko lahko bolj donosna možnost. Kaj naj torej mladi posameznik stori in upošteva?

Začnite s stroški

Stroški so ključni dejavnik pri odločitvi o najemu ali nakupu. Bistveno je celovito razumevanje finančnih posledic vsake možnosti. Medtem ko nakup nepremičnine ponuja potencial za dolgoročno rast lastniškega kapitala, prinaša tudi precejšnje vnaprejšnje stroške, vključno s pologom, davki, zavarovanjem, stroški vzdrževanja ter običajno: kreditom.

Po drugi strani pa najem pogosto vključuje nižje kratkoročne stroške in olajša obveznosti kot so denimo stanovanjska popravila ali menjava opreme in gospodinjskih aparatov, torej stroškov, ki jih nosi najemodajalec.

Finančni strokovnjaki običajno svetujejo: če imate v svojem osebnem proračunu na razpolago 100 enot, jih 30 »rezervirajte« za mesečni obrok kredita ali nepremičnine. Seveda pa trenutno stanje na trgu nepremičnin ni optimalno, da ta klasična računica zdrži. Marsikateri mladi ne uspejo dobiti odobrenega kredita za nakup, čeprav lahko plačujejo najemnino v praktično identičnem znesku. Poskusite torej, da najemnini oz. obroku namenite do 50 % (50 enot) svojega mesečnega proračuna.

Razmišljajte dolgoročno

Poleg razmisleka o stroških in trenutni situaciji je praktično, da mladi razmišljajo o svojih dolgoročnih načrtih. Dejavniki kot so npr. kariera doma ali v tujini, morebitne spremembe službe, vožnja med domom in lokacijo dela ter načrtovanje družine lahko pomembno vplivajo na izbiro.

Za posameznike, ki niso povsem prepričani o svoji poklicni poti ali se nameravajo v nekaj letih preseliti, lahko najem ponudi večjo prilagodljivost. Najem posameznikom v primerjavi z lastništvom lahko omogoča enostavnejšo selitev v nova mesta ali izkoriščanje možnosti za bolje plačano zaposlitev brez bremena prodaje nepremičnine. Po drugi strani pa lahko nakup stanovanja zagotovi stabilnost in varnost za tiste, ki se želijo v bližnji prihodnosti ustaliti in si ustvariti družino. Lastništvo stanovanja ponuja možnost prilagajanja in vlaganja v nepremičnino, ki lahko služi kot dolgoročna naložba.

Bodite pripravljeni na pravi nakup ob pravem času

Za mlade zaposlene, ki se odločijo za najem za določen čas, je ključno, da se v tem obdobju pripravljajo tudi na dolgoročen najem ali nakup. Če finance organizirate za nakup, bodite pozorni na ohranjanje kreditne sposobnosti in uravnoteževanje mesečnih izdatkov. Za Slovenijo naj bi bilo najbolj značilno varčevanje pri hrani in prostočasnih dejavnostih – razumljivo, saj to omogoča večjo mero fleksibilnosti kot ostali redni izdatki.

Ocenite tudi svojo trenutno plačo in njen potencial rasti. Z razumevanjem svojih proračunskih omejitev lahko lažje ocenite, kaj je vaš končni cilj in kakšni so načini ter pogoji, pod katerimi do cilja tudi pridete – z vezavo denarja, iskanjem dobre obrestne mere, investiranjem idr. Spremljajte tudi gospodarske trende, 


Realno pretehtajte prednosti in slabosti

Tako najem kot nakup imata za mlade svoje prednosti in slabosti. Najem ponuja fleksibilnost, nižje kratkoročne stroške in manjšo odgovornost za vzdrževanje nepremičnine. Po drugi strani lastništvo stanovanja zagotavlja stabilnost, potencial za dolgoročno rast kapitala in možnost prostega upravljanja z nepremičnino.

Za premišljeno odločitev pretehtajte finančne vidike, pri čemer upoštevate svoje dolgoročne cilje in trenutno finančno situacijo. Ključnega pomena je upoštevati lokalni stanovanjski trg, najemnine in realne možnosti povečanja vrednosti nepremičnine. Poleg tega lahko posvetovanje s finančnimi svetovalci ali strokovnjaki za nepremičnine zagotovi dragocene vpoglede in pomaga pri prilagojeni navigaciji v procesu odločanja.

Mladi in nepremičnine: se bolj splača kupiti ali najemati?

Za brezplačen nasvet se obrnite na strokovnjake OVB.

Ocenili bomo vašo življenjsko situacijo, prisluhnili vašim potrebam in vam pomagali na poti do dolgoročne finančne blaginje.