Mladi in varčevanje: kje začeti?

|

Mladi in varčevanje

Doseganje življenjskih ciljev je lažje z zdravo finančno podlago. Ne glede na to, ali so ti cilji finančna svoboda, potovanja, izobraževanje, hobiji ali preprosto uživanje življenja, je učinkovito ravnanje z denarjem ključno. Vendar se mladi odrasli, zlasti milenijci in generacija Z, soočajo z edinstvenimi izzivi, ko gre za njihove finance. 

V oktobru, mesecu varčevanja, smo zato zajeli nekaj nasvetov, kako učinkovito privarčevati denar in se spoprijeti s kompleksnostjo osebnih financ.

Finančni izzivi mladih

Milenijci in generacija Z se soočajo z zahtevnim gospodarskim okoljem. Številni so vstopili v delovno silo med recesijo 2008, kar je pomenilo nižje začetne plače, omejene zaposlitvene možnosti in težjo dosegljivost nepremičnin oz. življenja »na svojem«. Gospodarska nihanja in negotovosti seveda spremljamo tudi danes, posledično pa mlajše generacije oklevajo pri vlaganjih in sprejemanju finančnih tveganj.

Pet korakov za učinkovito varčevanje

Vsak dan je dober dan, da začnete »z nule« skrbeti za finančno stabilno prihodnost. Spodaj preberite nekaj korakov, ki vam lahko dolgoročno pomagajo.

Korak #1: Začrtajte osebni proračun

V nasprotju s splošnim prepričanjem proračuni niso namenjeni omejevanju ali odrekanju. Nasprotno – budget oz. proračun je temeljna finančna navada, ki vam pomaga bolje razumeti in predvidevati svoje stroške, s tem pa tudi lažje varčevanje.

Začnite z izračunom mesečnega zneska, potrebnega za kritje bistvenih stroškov – to so najemnina ali kredit, telefon in internet, komunalne storitve in živila.

Nato si določite proračun (limit) za »nebistvene« stroške kot so zabava, obroki in pijača zunaj, darila ipd. Z znižanjem teh stroškov boste lažje prihranili denar, ko ga boste nujno potrebovali.

Ne pozabite občasno pregledati svojega osebnega proračuna in ga sproti prilagodite spremembam potrošniških navad in sezonskim nihanjem. Prizadevajte si ustvariti dovolj prihrankov oz. budgeta za tri do šest mesecev življenjskih stroškov.

Korak #2: Ustvarite sklad za nujne primere

Ta »zlata rezerva« je ključnega pomena za obvladovanje nepričakovanih finančnih izzivov brez zatekanja k zadolževanju. Sklad uporabite samo za resnično nujne primere kot npr. nepričakovano popravilo avtomobila ter podobne dogodke, ki se pojavijo brez predhodnih opozoril. Za ustvarjanje sklada je dovolj že, če tedensko lahko daste na stran 20 evrov.

Korak #3: Avtomatizirajte varčevanje

Včasih gredo stvari lažje, če nam o njih ni treba dodatno skrbeti. Pozanimajte se o možnosti varčevanja s skladi ali depoziti, kjer gre za vlaganje in plemenitenje enkratnega zneska ali za samodejno pretakanje z računa prek trajnikov. Kaj pomenijo skladi in depoziti? Berite naprej.

Korak #4: Varčujte z depoziti ali skladi

Depozit ali »vezana vloga« je v Sloveniji priljubljena oblika varčevanja. Gre za način, ki za razliko od hranjenja denarja v predalu zneske tudi plemeniti s časom, saj dogovorjeni znesek pod dogovorjenimi pogoji položite na račun za izbrano obdobje. Sklenete ga lahko na praktično vsaki banki ali hranilnici, obstaja pa več vlog depozita: kratkoročni, dolgoročni, v domači ali tuji valuti, s fiksno ali variabilno obrestno mero, depozit za črpanje rente ipd. Omejena je le spodnja meja depozita, običajno gre za 100 evrov.

Vzajemni skladi so zelo razširjena oblika varčevanja v vrednostnih papirjih. Omogočajo varčevanje v delnicah in razpršenih naložbah in so relativno enostavno pregledni, prav tako pa jih ni treba vezati na čas kot denimo depozite. Tudi razmeroma majhne vložke lahko na ta način plemenitite brez večjega tveganja, kar pomeni, da lahko začnete že z manjšo količino denarja.

Korak #5: Poučite se o vlaganju

Vemo - vlaganje je lahko zastrašujoče, ne le za mlade, temveč za vsakogar z omejenim finančnim znanjem. Vendar pa so na voljo različne naložbene možnosti, ki omogočajo diverzifikacijo in zmanjšano tveganje. Ene od njih so že omenjeni vzajemni skladi.

Na voljo so vam številne knjige, članki in izobraževalna gradiva. Vsekakor pa preverite verodostojnost vira, preden se odločite za naložbo. Mamljive priložnosti kriptovalut ali varčevalnih shem, ki jih lahko srečate na TikToku in YouTubeu, niso vedno najboljša izbira.

Če niste prepričani, kakšna oblika varčevanja ali vlaganja bi bila za vas najboljša, se posvetujte s finančnim strokovnjakom.

Moški Poučite se  o vlaganju

Izkoristite brezplačno svetovanje pri OVB

Možnosti varčevanja so lahko tako različne kot so različni ljudje. Naj vam pomagamo poiskati najboljšo. Ko dodobra izdelate svoj osebni proračun, sklad za nujne primere in strateško preučite možnosti vlaganj, izkoristite še brezplačno srečanje z nami. Pomagali vam bomo bolje spoznati vaše stanje in priložnosti ter jasneje začrtati svoje cilje. Ne pozabite, da so zdrave finančne navade vseživljenjsko potovanje in bistveno je, da se nenehno učite, prilagajate in vedno znova »pretresete« svoje finančne načrte, ko se življenjske okoliščine spreminjajo.

BREZPLAČNO SVETOVANJE PRI OVB

Pri prevzemanju nadzora nad lastno finančno prihodnostjo vam bomo vedno stali ob strani. 

Sorodne novice

Poroka in prihranki

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Poroka in prihranki: kako zmanjšati finančni stres ob najlepšem dnevu

Ste se v letošnjem letu odločili za skupno pot? Čestitamo! Načrtovanje poroke je lahko vznemirljivo in veselo obdobje. Vendar pa je lahko tudi stresno in drago. Samo brez panike! S pravim načrtovanjem in nekaj domišljije lahko prihranite denar, ne da bi žrtvovali vrhunske vtise.

V tem članku bomo raziskali nekaj nasvetov, kako v omejen proračun zajeti vse od prstana do medenih tednov.

Mlada ženska teče v parku

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Zavarovanje za mlade: vse, kar morate vedeti

Nezgodno zavarovanje, zavarovanje gospodinjskih aparatov ali zdravstveno zavarovanje - seznam je dolg. Težko je vedno imeti popoln pregled. Za vsako življenjsko situacijo, vsak vrednostni predmet in vsako situacijo obstaja zavarovalna polica. Katera zavarovanja potrebujete? Katera so manj pomembna? V tem članku boste izvedeli, katera zavarovanja so najbolj smiselna za mlade.