Poroka in prihranki: kako zmanjšati finančni stres ob najlepšem dnevu

|

Poroka in prihranki

Ste se v letošnjem letu odločili za skupno pot? Čestitamo! Načrtovanje poroke je lahko vznemirljivo in veselo obdobje. Vendar pa je lahko tudi stresno in drago. Samo brez panike! S pravim načrtovanjem in nekaj domišljije lahko prihranite denar, ne da bi žrtvovali vrhunske vtise.

V tem članku bomo raziskali nekaj nasvetov, kako v omejen proračun zajeti vse od prstana do medenih tednov.

Nekaj dejstev o poroki in stroških zanje

V Sloveniji se pari v povprečju poročajo pri 35 (ženske) oz. 37 letih (moški). V 2022 je bilo v povprečju sklenjenih 19 zakonskih zvez na dan, največ parov se je poročilo na soboto. Največ zakonskih zvez slovenski pari sklenejo junija, sledita julij in avgust. Najmanj parov se je v 2022 poročilo januarja (156). Če ste imeli torej občutek, da so poletne sobote najbolj zasedeni (in s tem včasih najdražji) termini, se niste motili.

Pa stroški? Za poroko s tridesetimi svati boste v povprečju odšteli vsaj 7.500 EUR. Najem poročnih organizatorjev oz. koordinatorjev stane dobrih 1.400 EUR, glasbena skupina okoli 1.200 EUR (DJ program je nekoliko cenejši – 805 EUR), nakup poročne obleke pa se vrti okoli 1.000 EUR. Računati morate seveda še na najem prostora, pogostitev, makeup in pričesko, pijačo, poročno torto, fotografe in nešteto manjših podrobnosti.

Skupaj s sanjskimi medenimi tedni se skupni stroški lahko dvignejo kar do 50.000 EUR, zato ni nenavadno, da mnogi pari za poroko vzamejo kredit. Po raziskavi omisli.si se cene slavja tudi dvigujejo – med letoma 2022 in 2023 naj bi se stroški poroke dvignili za 13 %.

Kako razporediti poročni proračun?

Vsaka poroka ima lastne želje in načrte in je zato povsem individualna. Lahko pa se pri načrtovanju držite splošne razdelitve proračuna (skupni znesek 100 %):

45 % za pogostitev, hrano in lokacijo
15 % za poročne obleke in opravo
10 % za fotografe in snemalce
10 % za poročna prstana
10 % za razne stroške
5 % za tiskovine
5 % za rože in dekoracijo

Predlagamo, da si pridržite tudi finančno rezervo v višini 10 do 15 % končnega proračuna. Tako boste bolje pripravljeni na nenačrtovane izdatke ali skrite stroške.

Prihranite pri ključnih točkah poroke s temi nasveti

Da vaš nepozabni dan ne bo ohromil osebnih financ, si začrtajte ključne točke poroke in premislite, pri katerih absolutno ne sprejemate kompromisov in pri katerih ste lahko iznajdljivi.

Prstani in obleka

Z najemom poročne obleke lahko strošek tudi prepolovite. Tako za obleko kot dodatke lahko prečešete uveljavljene spletne trgovce, ki nudijo številne popuste. Ste za nakup prstanov morda razmišljali o starinarnicah? Lep starinski nakit ima poseben čar in eleganco, prav tako pa se lahko dogovorite za ugodno ceno.

Lokacija in termin

Lokacija in termin

Razmišljajte »izven sezone«, saj lahko izberete poroko v manj priljubljenih mesecih kot sta npr. december ali januar. Ponudniki so v teh terminih veliko manj zasedeni kot poleti in pogosto bolj prilagodljivi.

Poročite se na manj priljubljen dan v tednu: namesto tradicionalne sobotne poroke sta možna tudi npr. petek ali nedelja. To vam lahko prinese znatne prihranke.

Razmislite o »all-inclusive lokaciji«: nekateri ponudniki ponujajo pakete, ki vključujejo catering, dekor, mize in prenočišče. Z združevanjem storitev lahko prihranite čas in denar, prav tako pa se vam ni treba usklajevati z več izvajalci naenkrat.

Vabila in tiskovine

Ne pozabite na stroške vpisa na matičnem uradu, pridobitev listin in podobne formalnosti. Mednje v primeru menjave priimka sodijo tudi stroški menjave osebnih dokumentov

Optimizirate lahko vabila na poroko ter hkrati ohranite eleganco. Pozanimajte se za stroške tiska (enostransko, dvostransko, s pregibi, velikost kuverte ipd.), preverite količinske popuste in stroške pošiljanja. Razmislite, kaj od tega lahko enostavneje pošljete po e-pošti ali celo pripravite kot enostavno spletno stran.

Ali potrebujete tiskane menuje, kartice za RSVP in podobno? Bolj žepu in naravi prijazna rešitev so lahko premišljene označbe na lokaciji (npr. skica s sedežnim redom), če ste spretni pa lahko navdušite tudi z ročno napisanimi in izdelanimi detajli.

Hrana in pogostitev

Hrana in pijača sta pomemben del slavja, zato ne varčujte za vsako ceno. Namesto o tradicionalnem »sedečem« večhodnem meniju razmislite o okusnih ležernih rešitvah kot je »finger food«, brunch, samopostrežna izbira sladic ipd. To je lahko posebej učinkovito, če ne gre za večerni ali celodnevni dogodek.

Zapomnite si tudi t.i. pravilo 10 %: gostinci običajno načrtujejo 10 % več hrane, da bi se izognili nevarnosti, da nečesa zmanjka.

Pa medeni tedni?

Prispevki za potovanje so odlično darilo, ki vam ga lahko podarijo svatje, prav tako pa vam gotovina lahko pomaga pri poročnih izdatkih.

Če je vaš proračun omejen, odložite medene tedne in raje organizirajte posebno potovanje ob prvi obletnici. To vam da čas, da prihranite in uživate v sanjskih počitnicah brez finančnega stresa takojšnjih potnih stroškov.

Podobno kot pri poročnih lokacijah tudi nekatere destinacije za medene tedne ponujajo nižje cene izven sezone. Izkoristite te popuste in si privoščite mirnejše in ugodnejše počitnice. Primerjajte namestitve in rezervirate let na cenejše dni ali pa preizkusite t.i. »staycation« - raziskovanje lokalnih znamenitosti.

Pri vsem pa ne pozabite – poroka naj bo nepozaben dogodek, ne finančno breme. Želimo vam čim manj stresa in vse dobro na skupni poti!

Poročno potovanje
Vas zanima, kako učinkovito optimizirati poročni ali družinski proračun?

Obrnite se na naše finančne svetovalce še danes.

Sorodne novice

Mlada ženska teče v parku

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Zavarovanje za mlade: vse, kar morate vedeti

Nezgodno zavarovanje, zavarovanje gospodinjskih aparatov ali zdravstveno zavarovanje - seznam je dolg. Težko je vedno imeti popoln pregled. Za vsako življenjsko situacijo, vsak vrednostni predmet in vsako situacijo obstaja zavarovalna polica. Katera zavarovanja potrebujete? Katera so manj pomembna? V tem članku boste izvedeli, katera zavarovanja so najbolj smiselna za mlade.

Vesela druzina

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Finančni nasveti za mlade starše

Dobiti otroka je za mnoge največja prelomnica v življenju. V trenutku postanete odgovorni ne samo zase, temveč tudi za malo osebo, ki je povsem odvisna od vas. Na začetku tega vznemirljivega (in morda strašljivega) poglavja je ključna priprava.