Finančni nasveti za mlade starše

|

Vesela druzina

Dobiti otroka je za mnoge največja prelomnica v življenju. V trenutku postanete odgovorni ne samo zase, temveč tudi za malo osebo, ki je povsem odvisna od vas. Na začetku tega vznemirljivega (in morda strašljivega) poglavja je ključna priprava.

V ta namen smo zbrali nekaj uporabnih nasvetov za mlade starše. Nasveti pokrivajo oblikovanje družinskega proračuna, razmisleke o zavarovanju ter načrtovanje finančno varne prihodnosti.

Ne glede na to, ali pričakujete otroka ali se že prilagajate svojemu novemu življenju kot starš, vzemite nasvete kot izhodišče za prilagajanje svoji novi (finančni) resničnosti. S preudarnim načrtovanjem boste zmanjšali stres v prihodnosti, privarčevani čas pa boste lahko posvetili skrbi za svojega malčka.


#1 Prilagodite družinski proračun

Z novorojenčkom prihajajo tudi novi stroški. Otroška oblačila, plenice, hrana, igrače, zdravila in drugi ponavljajoči se stroški se lahko hitro seštejejo v presenetljive vsote. Po drugi strani vas čakajo tudi enkratni stroški: voziček, avtosedež, previjalna miza ipd.

Koristilo vam bo, če pripravite ločena seznama začetnih stroškov, ki bodo začasno obremenili vašo denarnico in ponavljajočih se stroškov, ki bodo na vaš proračun vplivali dolgoročno.


Bodite pozorni, da pri prilagajanju družinskega proračuna drastično ne zmanjšate obstoječih navad, naložb in prihrankov. S tem lahko ogrožite finančno prihodnost cele družine. Raje prilagodite obstoječ proračun in se odrecite kaki »osebni« postavki. Primer: če sta partnerja pred rojstvom otroka enkrat tedensko naročala dostavo hrane ali večerjala zunaj, lahko zdaj to postane dvotedenski ritual.


#2 Otroka zdravstveno zavarujte

Najpozneje v 60. dneh od rojstva morate novorojenčka prijaviti v obvezno zdravstveno zavarovanje. S tem se lahko zavarujete pred nepredvidenimi stroški medicinskih postopkov. Vseeno je, kateri od staršev zavaruje otroka, priporočamo pa, da je to oseba, ki ima sklenjeno delovno razmerje in urejeno obvezno zavarovanje.

Otrok bo kot družinski član nato zavarovan do dopolnjenega 15. leta starosti oz. do konca šolanja (najdlje do dopolnjenega 26. leta), za dodatne oblike zavarovanj, denimo nezgodno, pa lahko pregledate ponudbo zavarovalnic. Z nezgodnim zavarovanjem lahko namreč omilite tudi stroške inštrukcij, ki bi jih zaradi izostanka v šoli potreboval otrok. 

Otroci

#3 Omislite si rezervni sklad za nepredvidene stroške

Če ste kot otrok radi risali po stenah ali razdirali naprave, potem dobro veste, da z malčki lahko praktično kadarkoli računate na nepričakovane stroške. V obdobju rastočih cen in negotovih služb je zato pametno vzpostaviti rezervni slad. Priporočamo, da imate prihranke v višini zneska, ki pokrije šest mesečnih stroškov. Če si danes postavite realističen cilj prihrankov in dosledno sledite družinskemu proračunu, lahko tako »zlato rezervo« tudi realizirate.


#4 Razmislite o življenjskem zavarovanju

O najhujših scenarijih je težko razmišljati, a je nujno. Kot druge vrste zavarovanj je življenjsko zavarovanje zasnovano tako, da vas in vašo družino finančno zaščiti v primeru vaše smrti. Iz istih razlogov preverite tudi zavarovanja za primere invalidnosti. Dandanes je na voljo precej ponudb, tako da boste zagotovo lahko našli kritje, ki vam ustreza – ne pozabite pa upoštevati povišanih mesečnih izdatkov za otroka oz. prilagojenega družinskega proračuna.


#5 Načrtujte otrokovo prihodnost

Ko se družina poveča, napoči čas za dolgoročno finančno načrtovanje. Prihodnosti seveda ne morete predvideti, lahko pa se pripravite npr. na varčevanje za študij ali splošno finančno blagostanje svojega otroka, ko doseže polnoletnost. Če začnete zgodaj, lahko izkoristite prednosti vezanja denarja, varčevanja v skladih in podobnih rešitvah, ki vam bodo zagotavljale donose. 

druzina

Seveda pa pri vsem ne pozabite nase. Navsezadnje tudi varnostna navodila na letalu pravijo: "Najprej masko nadenite sebi, nato se posvetite drugim.« S skrbjo zase boste vedno dobro opremljeni za skrb za svoje najdražje.

Da bodo izzivi finančnega načrtovanja enostavnejši, vam ob strani stojimo tudi strokovnjaki OVB. Kontaktirajte nas za brezplačno svetovanje in ostanite brezskrbni.

Sorodne novice

Mati drži otroka v zraku pred jezerom

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Življenjsko zavarovanje: finančna zaščita vaše družine

Izbirate med zagotavljanjem finančne varnosti za svojo družino ali varčevanjem za stara leta? Zakaj ne bi imeli obojega hkrati? To vam omogoča življenjsko zavarovanje. Toda katero obliko se splača izbrati v vaši situaciji? Za vas smo zbrali najpomembnejše informacije in nasvete.

Poroka in prihranki

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Poroka in prihranki: kako zmanjšati finančni stres ob najlepšem dnevu

Ste se v letošnjem letu odločili za skupno pot? Čestitamo! Načrtovanje poroke je lahko vznemirljivo in veselo obdobje. Vendar pa je lahko tudi stresno in drago. Samo brez panike! S pravim načrtovanjem in nekaj domišljije lahko prihranite denar, ne da bi žrtvovali vrhunske vtise.

V tem članku bomo raziskali nekaj nasvetov, kako v omejen proračun zajeti vse od prstana do medenih tednov.