Življenjsko zavarovanje: finančna zaščita vaše družine

|

Mati drži otroka v zraku pred jezerom
Najpomembnejša dejstva o življenjskem zavarovanju

Čas branja: približno 4 minut

  • Police življenjskega zavarovanja se močno razlikujejo glede na njihove ugodnosti in pogodbe. Najbolj znana so življenjsko zavarovanje, zavarovanje za primer smti in naložbeno življenjsko zavarovanje.
  • Življenjsko zavarovanje finančno ščiti vašo družino v primeru vaše smrti.
  • Zavarovanje za primer smrti združuje pogodbo o dolgoročnem varčevanju z zaščito preživelih vzdrževanih oseb.
  • Naložbeno življenjsko zavarovanje združuje naložbo sklada z življenjskim zavarovanjem.
  • Zasebno pokojninsko zavarovanje je pokojninski načrt z neobveznim kritjem smrti.

Izbirate med zagotavljanjem finančne varnosti za svojo družino ali varčevanjem za stara leta? Zakaj ne bi imeli obojega hkrati? To vam omogoča življenjsko zavarovanje. Toda katero obliko se splača izbrati v vaši situaciji? Za vas smo zbrali najpomembnejše informacije in nasvete.

Življenjsko zavarovanje je eno od bolj priljubljenih oblik zavarovanj. Glede na študijo izvedeno pri Insurance Europe, ljudje vlagajo več denarja v življenjska zavarovanja kot v druge vrste zavarovanj. Leta 2020 je povprečna oseba v Evropi porabila 1106 € za življenjsko zavarovanje. Za primerjavo:  znesek, porabljen za premoženjsko zavarovanje, je letno znašal 189 € na osebo.

Kaj je življenjsko zavarovanje?

Univerzalna življenjska zavarovalna polica (žal) ne obstaja. Ta izraz lahko obsega več različnih vrst zavarovanj, saj posamezne zavarovalne police zajemajo različna tveganja. Ali se boste odločili za naložbeno ali za »klasično« življenjsko zavarovanje, je odvisno od vaših individualnih želja in potreb.

Med najbolj pogoste oblike življenjskega zavarovanja sodijo naslednje.

Življenjsko zavarovanje

Če imate lastno družino,vas skoraj gotovo skrbi, da se bo družina v primeru vaše smrti soočila s težavami pri preživljanju. Ugodnosti, ki jih zagotavlja zakonsko pokojninsko zavarovanje, običajno ne zadostujejo za kritje stroškov. Življenjsko zavarovanje lahko zapolni to vrzel in preživelim družinskim članom plača enkraten znesek. Uporabite ga lahko za poplačilo posojil ali zagotovitev finančne neodvisnosti vaše družine.

Vzemimo primer. Ker ima povprečna oseba redko dovolj kapitala oz. prihrankov, da si privošči sanjski dom, potrebuje posojilo oz. bančni kredit. In kaj bi se zgodilo v primeru smrti te osebe? Lahko družina brez težav odplača to posojilo? Odločitev za življenjsko zavarovanje jetako odločitev, da finančno zavarujete svoje posojilo za nepremičnino in družini prihranite skrbi. V primeru vaše smrti bodo preživeli vzdrževani družinski člani lahko odplačali posojilo z zavarovalno vsoto.

Dobro je vedeti: Police življenjskega zavarovanja imajo običajno različne pogoje za zavarovalno vsoto. Stalna zavarovalna vsota je primerna zazaščito družine. Nadomestilo za smrt in premija ostajata enaka za celotno obdobje. Zmanjšanje zavarovalne vsote je primerno zazavarovanje premoženja. Smiselno je, če se dolgovi sčasoma zmanjšujejo.

Življenjsko zavarovanje za primer smrti

Življenjsko zavarovanje za primer smrti združuje zavarovanje s pogodbo o dolgoročnem varčevanju s kritjem preživelih. Vsoto zavarovanja in pogoje lahko prilagodite. Velja naslednje: višja kot je zavarovalna vsota in starost ob koncu pogodbe, višja bo vaša mesečna premija.

Zavarovanje običajno traja več desetletij. Mesečne premije plačujete zavarovalnici, ta pa jih donosno vlaga na kapitalski trg. Če zavarovanec umre pred iztekom roka trajanja police, se zavarovalna vsota izplača preživelim vzdrževanim osebam, lahko pa se zavarovalna vsota, vključno z obrestmi, izplača zavarovani osebi.

Pomembno: ta oblika zavarovanja je tesno povezano z osnovno obrestno mero. Če se ta dvigne, se zvišajo tudi obrestne mere za življenjsko zavarovanje. Koristi imate od naraščajočih obrestnih mer in višje zajamčene obrestne mere.

Oče in sin ležita drug poleg drugega na postelji

Naložbeno življenjsko zavarovanje

Naložbeno življenjsko zavarovanje je oblika zasebnega pokojninskega zavarovanja. Del svojih prispevkov vložite vinvesticijski sklad. Z investicijskim skladom veliko ljudi vlaga denar »v isto košaro«. Investicijska družba upravlja sklad in vlaga v različne razrede sredstev. V primerjavi s tradicionalnim zavarovanjem za primer smrti naložbeno življenjsko zavarovanje na splošno ponuja višji potencialni donos. Vendar pa je večje tuditveganje za izgubo.

Zasebno pokojninsko zavarovanje

Zasebno pokojninsko zavarovanje je pokojninsko zavarovanje z neobveznim kritjem v primeru smrti. Denar, ki ste ga prihranili, prejmete kot doživljenjsko pokojnino -  kot enkratno plačilo v primeru tradicionalnega življenjskega zavarovanja. Zasebno pokojninsko zavarovanje je dodatek k vaši pokojnini in je sestavljeno iz dveh faz: faze varčevanja in pokojninske faze. Najprej se vaši prispevki shranjujejo in služijo obresti, takoj, ko dosežete upokojitveno starost, pa se vam izplačajo obrestni zneski.

Zasebno pokojninsko zavarovanje pogosto vključuje kritje tveganja - na primer v primeru poklicne invalidnosti ali smrti. Preprosto povedano: če umrete pred začetkom pokojnine, bodo vaši družinski člani prejeli denar, ki ste ga vplačali. Z zagotavljanjem kritja za preživele vzdrževane osebe je zasebno pokojninsko zavarovanje alternativa tradicionalnemu življenjskemu zavarovanju.

Za življenjsko zavarovanje je pomembno naslednje

Na izbiro je relativno široka ponudba različnih polic življenjskega zavarovanja. Vendar imajo posamezne zavarovalne police veliko skupnega. Pri svoji izbiri preučite naslednje:

  • Zavarovalnica: Različne zavarovalnice ponujajo različna kritja in ugodnosti. Splača se narediti primerjavo. Pri tem vam lahko pomagajo naši finančni svetovalci.
  • Zavarovalna vsota: Višja zavarovalna vsota vodi do višjih premij. Če pa je zavarovalna vsota prenizka, vaši vzdrževani družinski člani ne bodo ustrezno zavarovani. Bolje je, da zavarovalno vsoto nastavite nekoliko višje. Za primer smrti bi morala biti vsaka oseba zavarovana vsaj za znesek njenih treh letnih plač.
Mlada ženska se nasmehne v kamero
  • Trajanje: Življenjsko zavarovanje je odvisno od situacije posameznika. Če imate otroke, mora zavarovanje teči, dokler niso neodvisni. Če imate posojilo, naj traja vsaj do konca obdobja odplačevanja.
  • Časovni načrt: Čas je denar - zato ne čakajte predolgo. Starejši kot ste, višje so premije.
  • Zdravstvena vprašanja: Če želite skleniti življenjsko zavarovanje, morate odgovoriti na vprašanja o svojem zdravju. Na njih odgovorite premišljeno in resnično. V nasprotnem primeru vam lahko zavarovalnica zavrne izplačilo dajatev.
Vam denar kar uhaja iz rok?

Prenesite naš brezplačen planer! S preprostim excelovim dokumentom boste vedno vedeli, kam gredo vaši izdatki in koliko denarja dobite vsak mesec.

Sorodne novice

Mlada ženska teče v parku

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Zavarovanje za mlade: vse, kar morate vedeti

Nezgodno zavarovanje, zavarovanje gospodinjskih aparatov ali zdravstveno zavarovanje - seznam je dolg. Težko je vedno imeti popoln pregled. Za vsako življenjsko situacijo, vsak vrednostni predmet in vsako situacijo obstaja zavarovalna polica. Katera zavarovanja potrebujete? Katera so manj pomembna? V tem članku boste izvedeli, katera zavarovanja so najbolj smiselna za mlade.

Vesela druzina

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Finančni nasveti za mlade starše

Dobiti otroka je za mnoge največja prelomnica v življenju. V trenutku postanete odgovorni ne samo zase, temveč tudi za malo osebo, ki je povsem odvisna od vas. Na začetku tega vznemirljivega (in morda strašljivega) poglavja je ključna priprava.